Genel Bilgiler

Özünde iş kazalarını ve meslek hastalıklarını konu edinen, genelde ise çalışanların sağlığını ve güvenli ortamlarda ve koşullarda çalışmalarını sürdürmelerini hedefleyen iş sağlığı ve güvenliği, gelişmiş ülkelerde oldukça önem kazanmış bir bilim dalıdır. Ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan çalışmalar, yasal düzenlemelerin de etkisiyle giderek artmaktadır. Başta sanayi kuruluşları olmak üzere tüm çalışma alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, iş güvenliğine yönelik olarak mevzuatların gerektirdiği tedbirleri almak ve düzenlemeleri gerçekleştirmek zorundadır.

6331 sayılı yasa ile, çalışan işçi sayısına bakılmaksızın, her işletmenin, iş yerinde iş güvenliği ve risk analizi çalışmalarını yapmak üzere,  iş güvenliği uzmanı çalıştırma veya bir uzman ile anlaşma yapma zorunluluğu getirilmiştir.

Bu alanda çalışma yapan veya yapmak isteyen lisans mezunlarına derinlemesine bilgi sunmak amacıyla, Üniversitemiz Fen Bilimleri  Enstitüsü’ne bağlı disiplinler arası “İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı” açılmıştır.

Program disiplinler arası işbirliği ile yürütülmektedir. 

Programda hangi derslerin yer alacağının tesbiti amacıyla yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde açılan benzer programların eğitim planları ayrıntılı incelenmiş ,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “İş Sağlığı ve Güvenliği”  eğitimlerindeki  (kurslarındaki) kapsam da dikkate alınarak programın zorunlu ve seçmeli dersleri belirlenmiştir.

Programa,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “İş Güvenliği Uzmanı” olabilme koşuluna uygun;

  •  Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinin Mühendislik ve Mimarlık Bölümleri,
  •  Fen ve Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya ve Biyoloji Bölümleri,
  •  Ziraat Fakültesi Bölümleri   
  • Teknoloji Fakülteleri Bölümleri

mezunları başvurabilir. 

Program 2 dönem (1 yıl) olup, 10 ders (50 AKTS) ve Dönem Projesi (10 AKTS) oluşmaktadır.

Program ikinci öğretim programıdır. Ders saati başına ücret, Anabilim dalı önerisi ile FBE Kurulu tarafından kararlaştırılmaktadır. 

Dersler hafta içi her gün 17:00'de başlamaktadır. 

Her dönem  kayıt koşulları, ücret, açılacak dersler FBE web sayfasında ilan edilmektedir. 

Programı başarı ile tamamlayanlar “İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK”in  Madde 8.b.2 gereği  “İş Güvenliği Uzmanı” (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda girmeye hak kazanmaktadırlar.